Japanse gewoonten

Terug naar overzicht

U hoeft Nederland niet te verlaten om Japan te ontdekken. Stap in de wereld van Okura en ervaar de de Japanse gastvrijheid. Japan staat bekend om zijn unieke tradities en cultuur, geworteld in het vinden van een zinvol leven. In deze blog nemen wij u mee in een aantal van deze gewoonten.

Eetstokjes

Eetstokjes, in Japan hashi genoemd, komen oorspronkelijk uit China en werden in de zevende eeuw in de Japanse cultuur geïntroduceerd. In tegenstelling tot China, waar men de eetstokjes verticaal plaatst, is het in Japan gebruikelijk om de eetstokjes horizontaal te plaatsen. Dit komt voort uit het geloof dat stokjes een middel zijn om samen te eten met god, verticaal wordt als oneerbiedig gezien.

Chopsticks Yamazato Restaurant
Tea serving

Theeceremonie

De theeceremonie is een Japanse traditie met een rijke geschiedenis. Het is een ceremoniële manier om matcha te bereiden en te drinken. Een Japanse theemeester heeft de theeceremonie geperfectioneerd en tot kunst verheven. Omotenashi, de filosofie van Japanse gastvrijheid, komt voort uit deze traditie.

Buigen

Buigen is de Japanse manier van begroeten. Voor Japanners is buigen vanzelfsprekend, aangezien ze vanaf jonge leeftijd de belangrijke etiquette leren. Behalve een begroeting is het ook een manier om respect en dankbaarheid te uiten. In ‘het nieuwe normaal’, waarin mensen geadviseerd wordt om geen handen meer te schudden en afstand te houden van anderen, kan buigen een goed alternatief zijn om elkaar te begroeten. Ondanks dat er geen fysiek contact is, is buigen een expressieve lichaamstaal die respect en warmte uitstraalt.

Kimono lady's bowing in lobby

Origami vouwen

Origami is de Japanse kunst van het vouwen van papier, ori betekent vouwen en kami betekent papier. Het doel is om een ​​enkel vel vierkant papier om te toveren tot een kunstwerk door alleen vouwtechnieken te gebruiken zonder knippen en lijmen. Deze traditie wordt al sinds de Edo-periode (1603 – 1867) beoefend.

Het bekendste origami-model is de Japanse kraanvogel. Over het algemeen wordt dit gemaakt met papier met verschillende kleuren, prints of patronen.

Furoshiki

Furoshiki is een soort traditionele Japanse wikkeldoek. De gewoonte om furoshiki te gebruiken dateert al uit de Nara-periode (710-784), toen het werd gebruikt om de kostbaarheden van de keizers te bewaren. De term, die zich vertaalt naar ‘bad (furo) formule (shiki)’, werd later in openbare badhuizen gebruikt om een ​​badmat aan te duiden. Daarnaast werd het ook gebruikt als een inpakdoek om kleding te vervoeren in de Edo-periode (1603-1868). Daarna werd het gebruikt als dagelijkse tas om kleding, geschenken of andere goederen te vervoeren tot 1960, toen plastic en nylon tassen die functie overnamen. Tegenwoordig zijn er veel moderene furoshiki te vinden, die als boodschappentas wordt gebruikt.

Okura at home
Tanabata tree

Japanse festivals

De Japanse festivals, ook wel matsuri genoemd, worden vaak gevierd rond een bepaald thema in relatie met het seizoen. De festivals variëren van klein en gemoedelijk tot groots en meeslepend. In Japan viert men vele matsuri waar de lokale gemeenschap prachtige optochten organiseert, met zorgvuldig ontworpen kostuums en uitgebreide voorbereidingen.

Kalligrafie

De Japanse kalligrafie heeft veel doelen. Het is een vorm van kunst, een communicatiemiddel, maar ook een zen-oefening die harmonie en wijsheid oproept.