Origami

Terug naar overzicht

Origami is de Japanse kunst van papier vouwen, ori betekent vouwen en kami betekent papier. Het doel is om een vel papier om te toveren tot een sculptuur, door middel van verschillende vouwtechnieken en zonder daarbij te knippen of te plakken.

Oorsprong

In de 6e eeuw werd papier in Japan geïntroduceerd. Gedurende deze periode kwam het vouwen van papier in beeld als een ceremonieel Shinto-ritueel. Vanaf de Japanse Edo periode (1603 – 1868) begon men origami te zien als een vorm van kunst en vrijetijdsbesteding. Het eerste bekende boek over Japanse origami, Senbazuru Orikata (“Hoe vouw je duizend kraanvogels”), verscheen in 1797.

Papier

U kunt bijna elk soort papier gebruiken om te vouwen. De enige vereiste is dat de vouw blijft zitten in het papier. In deze blog leggen we u graag uit hoe u een kraanvogel kunt vouwen. Hiervoor kunt u ook normaal (print)papier (70–90 g/m2) gebruiken. Voor de wat moeilijkere modellen raden wij aan om speciaal origamipapier te gebruiken. Dit papier weegt iets minder en is daarom makkelijker in gebruik. Origamipapier is in verschillende prints verkrijgbaar bij de meeste hobbywinkels of online.

Modellen

Met origami zijn de mogelijkheden nagenoeg oneindig. Er zijn talloze verschillende origami-modellen, zoals een hart of een lotusbloem. Als beginner lijkt het misschien moeilijk, maar we leren u stap voor stap hoe u origami kunt vouwen.

Tsuru

De traditionele papieren kraanvogel is waarschijnlijk de bekendste van alle origami-modellen. Het is een verbeelding van de Japanse roodgekroonde kraanvogel, die een bijzondere betekenis heeft in Japan. In de Japanse mythologie staat deze vogel bekend als de “Honourable Lord Crane” en er wordt gezegd dat zijn vleugels zielen naar de hemel dragen. De Japanse naam voor dit model is ‘tsuru (鶴)’, wat simpelweg ‘kraanvogel’ betekent. De kraanvogel is een symbool van voorspoed; het staat voor hoop en genezing in moeilijke tijden.

Create your own

Is deze lockdown-periode niet het perfecte moment om nieuwe vaardigheden te leren? En wist u dat een kraanvogel vouwen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is? U hoeft de deur niet eens uit – u heeft slechts één vierkant vel papier nodig. Wilt u graag leren hoe u zelf een ‘tsuru’ kunt vouwen? Bekijk de video en de instructies, waarin we het u stap voor stap uitleggen.

We zijn benieuwd hoe het vouwen u afging en vinden het leuk om het resultaat terug te zien op social media. Tag ons account en wij delen uw zelfgemaakte kraanvogel op onze platformen.

Stairs Lobby of Hotel Okura Amsterdam

enbazuru | A thousand cranes

Three hundred
and twenty-three
origami cranes
were folded
one by one
to give you
granted happiness
and eternal good luck.