Buigen – お辞儀, Ojigi

Terug naar overzicht

Buigen is de Japanse manier van een begroeting. Het is een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur. Naast het feit dat het een begroeting is, is het ook een manier om respect en dankbaarheid te uiten. Voor Japanners is het buigen vanzelfsprekend aangezien zij het al vanaf jongs af aan aanleren.

In ‘de nieuwe wereld’, waar mensen geadviseerd wordt om geen handen meer te schudden en afstand te houden van anderen, kan buigen een goed alternatief zijn om elkaar te begroeten. Ondanks dat er geen fysiek contact is, is buigen een expressieve lichaamstaal die respect en warmte uitstraalt.

Traditionele gebaren zoals buigen zijn van groot belang bij het communiceren in Japan en is soms zelfs krachtiger dan woorden. Stilte als een manier van communicatie is meer geïntrigeerd in de Japanse cultuur dan in westerse culturen.

Hoe buigt u op de juiste manier?

Weten op welk moment u moet buigen is minstens net zo belangrijk als weten hoe u moet buigen. U kunt een klein knikje met uw hoofd geven of buigen tot aan uw middel.

Vergeet niet

De diepte van de buiging is erg belangrijk. Bij een lichte buiging heeft u een goede band met degene waar u gedag tegen zegt. Hoe dieper de buiging, hoe meer dankbaarheid u wilt tonen. Een diepe buiging is voornamelijk gebruikelijk in formele situaties.

woman.mynavi
woman.mynavi

Buigstijlen

De verschillende buigstijlen kunnen onderverdeeld worden in drie verschillende soorten. Hoe diep u buigt communiceert het bericht wat u wilt overbrengen. Hieronder vindt u een gedetailleerde uitleg.

  • De buiging links, genaamd ‘’Eshaku’’, is de meest gebruikelijke buiging. Dit type buiging wordt voornamelijk gebruikt wanneer u een bekende tegenkomt in de gang of op straat. Het is vergelijkbaar met het maken van oogcontact in de westerse cultuur. De buiging is ongeveer 15 graden diep.
  • De tweede buiging heeft de naam ‘’Keirei’’, wat ‘buiging met respect’ betekend. Dit is de meest gebruikelijke buiging in elke andere situatie. Deze buiging is gebruikelijk wanneer u collega’s en managers begroet op werk. Probeer om een lijn van uw hoofd tot uw heup te behouden om een goede buiging te maken en buig tot ongeveer 30 graden. Tip: kijk ongeveer 120 centimeter verder dan uw tenen, zo creëert u automatisch de 30 graden diepe buiging.
  • Tot slot, de buiging rechts heet ‘’Sai-keirei’’. Dit is de meest formele versie. In Japan wordt deze buiging uitsluitend gebruikt op begrafenissen, een situatie waar dankbaarheid getoond wordt of een situatie waarin er welgemeende excuses worden aangeboden. U buigt tot een hoek van ongeveer 45 graden. Dit is de diepste buiging.

Wanneer u buigt is het belangrijk dat u het volgende niet vergeet: begroet eerst, buig daarna. Verder moet u de positie van uw handen in acht nemen. Op de foto links kunt u zien hoe u dit het beste kunt doen.

Vrouwen houden beiden armen voor zich, met de handen rustend op de benen. Mannen houden hun armen langs hun lichaam.

Begroeting in de tijd van sociaal afstand houden

Hoe zullen begroetingen eruit zien nadat de pandemie voorbij is? Zal Covid-19 een einde maken aan de handdruk in westerse culturen? Rituelen kunnen veranderen wanneer de samenleving veranderd. De Japanse buiging kan wellicht een alternatief zijn voor de handdruk.

Tot die tijd kijken wij er erg naar uit om u te verwelkomen op de Japanse manier: met een respectvolle buiging. Stap in onze wereld en beleef het zelf.

Crane birds