Eten met stokjes

Terug naar overzicht

Sushi eten met stokjes vraagt om wat techniek, doorzettingsvermogen en veel oefening. Wanneer u de techniek eenmaal onder de knie heeft, merkt u dat de stokjes een natuurlijke verlenging van de duim en wijsvinger zijn die u gebruikt om de sushi op te pakken. Om nog meer als een vakkundig stokjes-eter uit te zien is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de culturele do’s en don’ts. In Yamazato weten we dat niet iedere gast even bekend is met deze Japanse eetgewoontes, dus wees niet bang om fouten te maken! Hieronder vindt u wat richtlijnen om u een handje te helpen bij het aanpassen aan de Japanse tafelmanieren.

The do’s

Om de sushi op te pakken gebruikt u beide stokjes (hashi) en uw vingers. Wanneer u de sushi in de sojasaus wilt dippen, dip dan uitsluitend de vis licht in de saus en niet de rijst. Bijt de sushi niet half af, maar stop de gehele sushi in uw mond en laat de vis als eerste uw tong raken. Gember reinigt uw smaakpapillen en kan daarom het beste gegeten worden tussen de verschillende sushi door. Gebruik het stompe uiteinde van de stokjes bij het pakken van eten van een bord dat met anderen gedeeld wordt. Wanneer u de stokjes niet gebruikt, plaatst u de smalle, ronde uiteinden van de stokjes op de kleine keramische houder (hashi-oki).

The don’ts

Het wrijven van de stokjes tegen elkaar wordt als onbeschoft bevonden. Het is te vergelijken met iemand die zijn lepel met een servet poetst voordat hij gaat eten, alsof de stokjes dus niet schoon zijn. De meeste niet-Japanners zijn gewend de sushi in sojasaus te dopen met de rijst, echter kruimelt de rijst op deze manier in de saus en wordt het week. Ook hoort men de wasabi niet door de sojasaus te roeren en er een soepje van te maken. De sushi chefs hebben de juiste hoeveelheid wasabi al toegevoegd, dus wanneer u nog meer wasabi wilt doet u dit direct op de sushi.

Gewoontes om te onthouden

Een aantal Japanse tips die van pas kunnen komen wanneer u met stokjes eet: gebruik uw stokjes nooit om eten van iemand anders zijn stokjes over te nemen.

  • Raak niet onnodig eten aan met uw stokjes wanneer u het niet eet. 
  • Wijs naar niemand met uw stokjes. 
  • Gebruik uw stokjes niet om een bord of schaal naar u toe te schuiven. 
  • Schep geen eten op met stokjes aslof het een lepel is. 
  • Spies geen eten aan uw stokjes. 
  • Til geen bord of schaal op terwijl u stokjes vast heeft. 
  • Leg uw stokjes niet verticaal, maar horizontaal neer naast uw bord. 
  • Leg uw stokjes alleen over uw bord of schaal wanneer u aan wilt geven klaar te zijn met eten.