Over Hotel Okura Amsterdam

Ons verhaal

Japan en Amsterdam hebben een speciale band die dateert uit 1639, toen Japan de grenzen alleen voor Nederlandse handelaren openstelde. Deze bijzondere handelspositie vormt de basis voor een band die ruim 400 jaar later nog steeds sterk is en waarvan de sporen terug te vinden zijn in Hotel Okura Amsterdam.

De versmelting van Japanse en Nederlandse cultuur is voelbaar in Okura’s vooruitstrevende en elegante service, culinaire expertise en subtiele hang naar perfectie. Aan ieder detail en elke handeling ligt een oprechte interesse in onze gasten ten grondslag, om zo de verwachting van al onze gasten te kunnen overtreffen. Het is de overtuiging dat gastvrijheid die uit het hart komt voelbaar is en een bijzondere band schept, die ervoor zorgt dat we ook de komende 400 jaar bezoekers van over de hele wereld mogen verwelkomen.

Geschiedenis

Op 24 september 1971 opende Z.K.H. Prins Claus officieel de deuren van Hotel Okura Amsterdam.

Een unieke locatie

In 1971 verscheen er een opmerkelijke toren in Amsterdam Zuid. Hoe kwam dit gebouw met 23 verdiepingen midden in een woonwijk terecht?We nemen u graag even mee terug in de tijd… Tot grote vreugde van de Nederlandse overheid werden in 1969 contracten getekend voor de bouw van een hotel van de Okura-keten in Amsterdam. Het plan was direct naast het Okura hotel een operagebouw te bouwen. Er werden vier architecten gekozen: twee Japanners en twee Nederlanders.

Een prachtig complex

Het gebouw zou een prachtig complex worden van een opera met een hotel van de allerhoogste kwaliteit. Er zouden twee aparte gebouwen komen, met daartussen een verbinding, zodra ook het muziek theater af was. Er werden veel kostbare aanpassingen gemaakt ten bate van die opera. Zo kwam er een ondergrondse parkeergarage en werd het gebouw de hoogte in gedwongen. Het Hotel Okura moest een toren worden, omdat een operagebouw, vanwege de theater technische eisen, per definitie een zware kolos is. Een toren is daarnaast een vrolijk hoogtepunt.

Wat er toen gebeurde?

Tegenwoordig ziet deze locatie er helemaal anders uit dan gepland in 1969. Het was meteen al duidelijk dat er wel enig verschil was in de financiering van de twee gebouwen. Over de budgetten voor de opera zou men nog jaren debatteren. Daarom liet de bouw nog even op zich wachten, terwijl de bouw van het Okura direct begon. Uiteindelijk is die opera er nooit gekomen; het bestemmingsplan van het verwachte culturele centrum werd veranderd. In plaats van het muziektheater staan er nu een bejaardentehuis, een kinderboerderij, een jeugdcentrum en een sportcentrum, die niet hoger zijn dan andere gebouwen in de omgeving. De toren van het Okura schiet onverwacht uit de bebouwing omhoog. Een fantastisch voordeel is het panorama. Vanaf Ciel Bleu Restaurant, de Twenty Third Bar, The Imperial Suite en vele andere kamers heeft men een spectaculair uitzicht over heel Amsterdam. De LED-verlichting op het dak van het hotel – de belichaming van een barometer – voorzien de toren van een nog prominentere positie in de skyline van Amsterdam.

Okura Executive Circle

Okura Executive Circle is een levendig kwaliteitsnetwerk van ervaren executives en non-executives; volop geëngageerd in bestuurders en commissarissen ‘land’. Met een diversiteit van leden uit heel verschillende disciplines en achtergronden. Extroverte leden, die zichzelf volop positioneren.