Japanse festivals

Terug naar overzicht

De Japanse festivals, ook wel matsuri genoemd, worden vaak gevierd rond een bepaald thema in relatie met het seizoen. De festivals variëren van klein en gemoedelijk tot groots en meeslepend. Traditionele matsuri worden vaak gevierd in de buurt van heiligdommen en tempels. Er zijn ook matsuri die lokaal gevierd worden en deze zijn zelfs niet bekend buiten een specifiek regio in Japan, terwijl andere festivals bezoekers van over de hele wereld trekken. Tijdens de matsuri houdt de lokale gemeenschap prachtige parades met zorgvuldig ontworpen kostuums.

Invloeden van het seizoen op de Japanse festivals

De Japanners hechten veel waarde aan elk seizoen, daarom zijn veel van hun festivals hier volledig op afgestemd hierop. De zomer is bijvoorbeeld het seizoen voor vuurwerk, dat de hemel verandert in een spectaculaire en kleurrijke vertoning. Het populairste evenement in de zomer is Gion Matsuri, een festival dat wordt gehouden om de goden te verdrijven die brand, overstromingen en aardbevingen veroorzaken. Het is zelfs zo populair dat het gedurende de hele maand juli wordt gevierd. In de herfst vindt het Nagasaki Kunchi Festival, het beroemdste festival van de Nagasaki prefectuur dat een mengeling van Japanse en Nederlandse tradities bevat plaats. In de winter vinden evenementen zoals het populaire Sapporo Sneeuwfestival (Yuki Matsuri) plaats met grootse ijssculpturen. Het symbool van Japan tijdens de lentetijd is de sakura, die in maart of april begint te bloeien. De kersenbloemfestivals worden het hele seizoen en in bijna elke regio van het land gevierd, maar ook in Hotel Okura Amsterdam kunt u in maart of april de sakura bewonderen. Het Hakata Dontuka festival in mei is het grootste burgerfestival van Japan, met mensen die in prachtige kostuums door de straten paraderen.

De traditionele feesten

Een van de belangrijkste traditionele feesten in Japan is Gosekku, een reeks van vijf seizoensfeestdagen die elk jaar op dezelfde dag worden gevierd. Tijdens de festivals worden offers gebracht voor een succesvolle oogst en een zegen voor de natuur. De vijf seizoensfestivals zijn: 
7 januari: Zevenkruidenfestival (Nanakusa no Sekku)
3 maart: Meisjesfestival (Hina no Sekku)
5 mei: Jongensfestival, ook bekend als kinderdag (Tango no Sekku)
7 juli: Sterrenfestival (Tanabata)
9 september: Chrysantenfestival (Kiku no Sekku)

Een ander belangrijk feest in Japan is Nieuwjaar, in Japan oshogatsu genoemd. De meeste bedrijven zijn de eerste drie dagen van het jaar gesloten, zodat iedereen de dagen samen met het gezin kan doorbrengen. Het is normaal voor Japanners om akemashite-omedetou-gozaimasu (Gelukkig Nieuwjaar) tegen elkaar te zeggen en eatosechi ryori (speciale gerechten) te eten, zoals mochi (rijstcake) en otoso (zoete rijstwijn). 

In het hotel worden talloze referenties gemaakt naar de feestdagen. Bijvoorbeeld in de kaisekimenu’s en kimono’s van Yamazato Restaurant en Teppanyaki Restaurant Sazanka. In elk gerecht en vooral bij de voorgerechten (zensai) komen subtiele, of minder subtiele symbolen van het seizoen, de feestdagen en festivals naar voren.