Het kleuren van de horizon – Okura’s barometer

Terug naar overzicht

Op 78 meter hoogte torent Hotel Okura Amsterdam uit boven de grachten en vormt daarmee al meer dan 40 jaar een prominent aanzicht in de Amsterdamse skyline. Na zonsondergang ontsteekt het hotel de LED-verlichting op het dak, waardoor de verlichte luifel door de hele stad zichtbaar is. Door dit opmerkelijke aanblik krijgen wij vaak de vraag wat de verschillende kleuren op het dak betekenen.

Barometer

Misschien hebt u de verschillende kleuren zelf al eens opgemerkt wanneer u het hotel ’s avonds passeert. De barometer geeft met de kleuren blauw, groen of wit de weersvoorspelling voor de volgende dag aan. Bij blauw kunnen we een zonnige dag verwachten. Wanneer de barometer groen gekleurd is, geeft dit aan dat er slecht weer op komst is. Bij een witte kleur kunnen we op wisselvallig weer rekenen.

Meer kleuren

Door het gebruik van LED-verlichting zijn verschillende kleurcombinaties mogelijk. Tijdens uitzonderlijke gebeurtenissen of speciale evenementen kan de barometer een regenboog aan kleuren weergeven. Op andere nationale feestdagen, zoals Koningsdag kleurt het dak oranje. Deze verlichting spreekt tot de verbeelding van velen.