Kinderdag – Golden Week

Terug naar overzicht

Nergens ter wereld zijn tradities en symboliek zo verweven in het dagelijks leven als in Japan. Japanners beginnen hun voorbereidingen op iedere feestdag ruim van tevoren en besteden aandacht tot in de kleinste details.

Kinderdag is zo’n dag waarop men flink uitpakt. Het vindt plaats op de vijfde dag van de vijfde maand in Golden Week – een speciale week met daarin vier feestdagen. De vier feestdagen zijn Showa-dag, Dag van de grondwet, Dag van het natuurgroen en Kinderdag. De Golden Week bevat vier feestdagen die allemaal dicht bij elkaar liggen waardoor de tussenliggende dagen worden overbrugd. Dé reden dat Japanners er massaal op uit trekken van eind april tot begin mei.

Kinderdag is een festival ter ere van de gezondheid en het geluk van jongens en meisjes. Officieel heet deze dag Children’s Day (Kodomo no Hi), maar dit feest staat ook bekend als Tango no Sekku (Boy’s Festival), als aanvulling op de in maart gevierde Hina no Sekku (Girl’s Day).

Traditie van kinderdag (jongensfestival)

Oorspronkelijk is het een feest dat bedoeld is voor het geluk van de jongens in het gezin. Maar het is vooral ook een dag waarop ouders tal van delicate hapjes verzorgen en het huis op traditionele wijze decoreren. Deze decoraties bestaan onder andere uit gekleurde koi-karper-windvanen, die de hoop uitdrukken dat de jongens net zo levenslustig zullen zijn als karpers en dat ze zullen opgroeien tot moedige mannen. Ook de als samoerai geklede poppen, die symbool staan voor de mannen die het huis beschermen, behoren tot de traditionele decoraties.

Bewonder de samourai-poppen

Normaliter, wanneer ons hotel en onze restaurants geopend zijn, kun je de samourai-poppen gedurende Golden Week bewonderen bij de entree van onze Japanse restaurants. Voor nu houden wij je graag op de hoogte via ons Instagram account @Hotel_Okura_Amsterdam.

Op zoek naar een authentieke Japanse ervaring? Bij Yamazato Restaurant worden traditionele gerechten uit de Japanse kaiseki keuken geserveerd. Meer dan vijftig specialiteiten uit deze Japanse haute cuisine worden bereid door de kundige handen van Executive Chef & Manager Masanori Tomikawa en het team van Japanse koks. Door het gebruik van typisch Japanse materialen in het interieur en de aangrenzende tuin met in het voorjaar een prachtige kersenbloesem, waant u zich in Japan.