Het omliggende platteland van Amsterdam

Terug naar overzicht

Zaanse Schans, Volendam en Marken

Een bezoek aan Amsterdam is veelbelovend, het is een bruisende stad waar veel te beleven is. U kunt een bezoek brengen aan de vele kunstmusea die de stad rijk is, genieten van de historische charme van de grachten en met 17e-eeuwse grachtenpanden, eindeloos door de winkelstraten slenteren of een duik nemen in het veelzijdige nachtleven.

Een korte trein- of busreis verwijderd van de Nederlandse hoofdstad vindt u het bloeiende Nederlandse platteland. Het is meer dan alleen een verandering van omgeving, u krijgt het gevoel dat u naar een andere tijd reist. Schilderachtige dorpen en steden die in het verleden bewaard zijn gebleven. Drie van deze gebieden zijn de Zaanse Schans, Volendam en Marken.

Zaanse Schans

Veel mensen denken bij Nederlands aan vergezichten van windmolens aan de horizon. Deze visie komt tot leven in de Zaanse Schans, een wijk in de streek Zaandam. Het gebied dat in 10 minuten met de trein bereikbaar is vanaf het Centraal Station van Amsterdam werd oorspronkelijk ontwikkeld als een beschermende vesting. In de jaren zestig en zeventig zijn veel van de oudste gebouwen in de omgeving verplaatst naar de Zaanse Schans om deze te behouden. Veel van de oude windmolens – sommige dateren uit 1600 – werken nog steeds en malen kruiden, oliën, verf en meel. Tijdens een rondleiding kunt u enkele van deze iconische windmolens betreden voor een kijkje in het verleden van Nederland.

De Zaanse Schans is een levendig pittoresk gebied dat u het beste kunt ontdekken als een local op een huurfiets. U heeft hier uitzicht op eindeloze groene velden, oude gerestaureerde huizen en een netwerk van grachten. Er is ook een grote overvloed aan chocoladefabrieken in de buurt, die de verleidelijke geur van het roosteren van cacao in de lucht verspreiden. Als u geïnteresseerd bent in musea vindt u ook hier musea met tentoonstellingen over de lokale geschiedenis. In vele opzichten is de Zaanse Schans de beste plek om het klassieke Nederland te ervaren, wat grotendeels verloren is gegaan door de tijd heen.

Volendam

Op ongeveer een halfuur afstand met de bus van Amsterdam ligt Volendam. Oorspronkelijk gebouwd als haven voor het nabijgelegen Edam, ligt het direct aan de kust van het Markermeer. Dit dorp was het grootste deel van zijn bestaan ​​een belangrijk vissersdorp, tot de oprichting van een zoetwatermeer dat de verbinding met de zee verbrak. De diepe banden met de rooms-katholieke kerk hielpen bij het definiëren van een unieke cultuur; bewoners gebruiken een lokaal dialect dat nergens anders in Nederland wordt gesproken. Kunstenaars als Picasso en Renoir werden aangetrokken door het ouderwetse gevoel en het lokale landschap van Volendam.

Dit is een plek waar veel bewoners nog steeds het meest comfortabel zijn om de traditionele Nederlandse kleding te dragen die op toeristische posters te zien zijn in plaats van moderne attributen. De stad is het best te ontdekken door rond te lopen en geeft u een gevoel van tijdloze verwondering. Zorg ervoor dat u de goed bewaarde vissersboten bij de dokken niet overslaat. Ontdek de vele restaurants en cafés die typisch Nederlandse visgerechten serveren. Daarnaast is kaas een ander hoofdbestanddeel van het eten van de stad. Tal van souvenirwinkels bieden lokale producten om mee naar huis te nemen. Het meest verrassende is misschien wel de lokale muziekscene. Ondanks de bloeiende traditionele cultuur heeft Volendam nationale popsterren voortgebracht en heeft het zelfs zijn eigen kenmerkende muziek die bekend staat als ‘Palingsound’.

Marken

Een ander dorp aan het Markermeer met zijn eigen unieke geschiedenis is te vinden via een 30 minuten durende oversteek met de veerboot vanuit Volendam. Oorspronkelijk onderdeel van het vasteland, is de stad Marken gebouwd op een schiereiland. Een 12e-eeuwse storm isoleerde de bevolking, waardoor zij een eigen karakteristieke cultuur hebben ontwikkelt. Het meest indrukwekkend was dat de lokale bevolking hun eigen architectuur moest ontwerpen vanwege de constante overstromingen. Hierdoor werden huizen op palen gebouwd om waterschade te voorkomen. Eeuwenoud zijn deze huizen bewaard gebleven en zijn ze anders dan alle andere ter wereld. Attracties zijn onder meer een beroemde vuurtoren, gebouwd in 1839, en een van de meest iconische klompenfabrieken van het land. Het is hier nog stiller dan in het nabijgelegen Volendam. Dit is de plek om naartoe te gaan als u de toeristische drukte wilt vermijden en toch dat oud-Hollandse gevoel wilt krijgen.

Wandelen op het vlakke land is gemakkelijk en lonend, omdat bewoners met trots hun goed onderhouden tuinen tentoonstellen. Na een ontspannende dag ronddwalen, kunt u de haven bezoeken om een ​​perfecte dag af te sluiten met een lekkere maaltijd of een drankje met uitzicht op het meer. De schilderachtige oude vissershuisjes creëren een sfeer die zowel voor een gezinsuitstapje als voor romantische uitje perfect zijn.