Wagyu

Terug naar overzicht

Wanneer u denkt aan Teppanyaki Restaurant Sazanka, denkt u waarschijnlijk ook aan het verfijnde Wagyu vlees wat er op het menu staat. De Nederlandse vleesleverancier Nice to Meat heeft er 15 jaar aan gewerkt de Japanse exportmarkt open te stellen, maar gelukkig werd zijn moeite beloond: Sazanka is een van de eerste restaurants in Nederland waar Wagyu vlees direct uit Japan wordt geserveerd. Zeer uniek binnen Europa.

Exclusief importcontract

Nice to Meat importeert al jaren Wagyu vlees van de hoogste kwaliteit uit Noord en Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Maar dankzij een exclusief importcontract heeft Nice to Meat nu de vergunning Wagyu direct uit Japan te importeren en verkopen. Mikel Pouw van Nice to Meat licht toe: “Voor de vleesliefhebber is het eten van dit Wagyu vlees een ongekende belevenis. Uiteraard is het Japanse Wagyu erg prijzig, maar men eet het in bescheiden porties.”

Een uniek verhaal

Weinig vlees kan uw verbeelding zo prikkelen als Wagyu. Sommige anekdotes zijn uit proportie geblazen legendes geworden. De runderen zouden bier drinken en gemasseerd worden door geisha’s. Vervolgens wrijven de boeren de rug van de koe met sake en werden de Wagyu runderen op deze manier compleet in de watten gelegd. Geen moeite was te veel, zolang dit resulteerde in een mooi stuk rundvlees met een marmering van ragfijne aderen van vet. Echter zijn deze en andere verhalen slechts gedeeltelijk waar en leidt dit vaak tot misverstanden over het vlees zelf.

Wanneer de Japanse elite in het verleden weleens een stuk vlees aten, kwam dit van de runderen die men momenteel kent als Wagyu. De runderen werkten toen in de rijstvelden en trokken de ploeg. De Wagyu waren buitengewoon geschikt voor dit inspannende werk omdat zij vet snel konden omzetten in energie, dankzij de effectieve verdeling van het intramusculaire vet. Midden 20e eeuw wilde Japan binnenlands vlees produceren dat superieur was aan buitenlandse producten. De mogelijkheid om een groot aantal aderen van vet te verdelen over het hele spierweefsel bood bijzonder goede kansen voor verbeteringen in het ras. Geavanceerde fokprogramma’s en voedingsschema’s leverde uitstekende resultaten op.