Recept: Yamazato’s sukiyaki – vleesstoofpot

Terug naar overzicht

Sukiyaki is dungesneden rundvlees, gekookt met verschillende andere ingrediënten in een ondiepe gietijzeren pan. Dit gerecht wordt veelal aan tafel bereid, waardoor het een gevoel van saamhorigheid creëert.

Ingrediënten

600 g gemarmerde entrecote, in flinterdunne plakjes gesneden
6-10 lente-uitjes, zowel de groene als witte delen
4 verse shiitake-paddenstoelen
1 bosje verse shungiku (eetbare chrysanthemumbladeren) of spinazie
2 pakketten verse enoki-paddenstoelen
1 pakket shirataki (glasnoedels)
2 gekookte bamboescheuten uit blik
1 plak tofu

Voor de saus

2/3 kopje sojasaus
3/4 kopje mirin
2 theelepels suiker 
1/3 kopje runderbouillon of dashibouillon

Tip: Serveer voor iedereen een schaaltje losgeslagen eigeel als dipsaus.

Yamazato's sukiyaki
Yamazato's sukiyaki

Bereidingswijze

Was de lente-uitjes en snijd ze diagonaal in stukken van 5 cm. Verwijder de stengels van de shiitake. Spoel de shungiku goed af en knip de stelen en eventuele bloeiende bladeren weg. Spoel de enoki-paddenstoelen af ​​onder koud water en schud het overtollige water eraf, snijd vervolgens de onderste helft van de stelen weg. Schik alle ingrediënten mooi op een grote schaal.

Verwijder het vocht uit de verpakking van de shirataki glasnoedels en snijd de noedels in lengtes van 5-7 cm. Doe de noedels vervolgens in een vergiet en giet er kokend water overheen. Giet de noedels af en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.

Laat de bamboescheuten uitlekken en snijd ze in halve manen. 

Laat de tofu ook uitlekken. Snijd de plak in de lengte doormidden en dan nog tweemaal om 6 blokjes te krijgen.

Combineer in een kleine steelpan de ingrediënten voor de saus en breng het geheel al roerend aan de kook. Giet de saus dan over in een kan die mooi presenteert op tafel. 

Plaats een gietijzeren koekenpan op tafel en verwarm deze. Smelt wat niervet (rundervet) in de pan, of voeg een paar druppels slaolie toe om te voorkomen dat de ingrediënten vastplakken. Bak dan eerst de lente-uitjes kort aan. Schuif ze aan de kant zodra ze verkleuren, om plaats te maken voor het vlees. Duw ook het vlees opzij terwijl het van kleur verandert en voeg wat stoofsaus en bouillon toe aan de pan. Voeg de paddenstoelen en andere ingrediënten toe en kook alles kort. Iedereen aan tafel bepaalt zijn of haar eigen kooktijd en kiest verse ingrediënten van de schaal. 

Pas de hoeveelheid stoofvloeistof aan terwijl het diner vordert. Bewaar de shirataki en tofu voor het laatst, wanneer er een behoorlijke hoeveelheid jus in de pan achterblijft zodat deze poreuze ingrediënten kunnen intrekken.

Geniet

Haal Okura’s dinerervaring in huis

Bestel nu uw favoriete gerechten uit de restaurants van Hotel Okura Amsterdam voor een dinerervaring bij u thuis.

U gaat zelf aan de slag met de meest verse en exclusieve Japanse producten. Een groot gedeelte van onze ingrediënten wordt geïmporteerd vanuit Japan om de beste kwaliteit te garanderen. Onze chefs begeleiden u door bereiding van de gerechten heen door middel van een instructievideo en recept.

Meer informatie

Box - Okura at home