De grachten van Amsterdam

Terug naar overzicht

Een van de prachtigste bouwwerken ter wereld is toch wel de grachtengordel van Amsterdam. Met zijn fascinerende geschiedenis staat het als een bouwkundig wonder. Het bestaat uit 165 grachten met 1.281 bruggen. De grachtengordel is sinds 2010 toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.

Om de grachten te leren kennen is het misschien het beste om te beginnen met de Singel, de oudste gracht die vanaf het IJ tot het Muntplein loopt. De Singel begon in de middeleeuwen als een gracht die de stad omringde. Vanuit de Singel werd de gordel uitgebreid met achtereenvolgend de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Veel van de elite van Amsterdam vestigde zich langs de Herengracht. Hier kunt u vandaag nog steeds enkele van de meest indrukkende huizen van de stad bewonderen.

Canal boat tour

De Prinsengracht, vernoemd naar de eerste Nederlandse Koninklijke Prins Willem van Oranje, is nu één van de bruisendste waterwegen van Amsterdam, met tal van charmante cafés, winkels en woonboten. In de 17e eeuw was het echter de meeste betaalbare van de drie grachten. Het fungeerde als een barrière tussen de rijkere gemeenschappen en de arbeiderswijk de Jordaan, wat nu één van de meest trendy buurten is.

De Brouwersgracht, vernoemd naar de vele brouwerijen die er gevestigd zijn, is meer dan de moeite waard voor iedereen die Amsterdam bezoekt. De gracht markeert als noordwestelijke grens van de grachtengordel. Ook een bezoek aan de Egelantiersgracht, gelegen in de wijk de Jordaan, is een aanrader. Hier zijn veel kunstgalerijen en uitstekende eetgelegenheden gevestigd.

Een boottocht is bij uitstek geschikt om de grachten van Amsterdam te ontdekken. Er zijn rondvaartboten, maar als u het heft liever in eigen hand neemt, kunt u uw eigen boot huren. Voor boten van minder dan 15 meter lang en een snelheid van minder dan 20 km/uur heeft u geen vaarbewijs nodig. Voor degenen die toch liever op het droge blijven, is fietsen door de idyllische straten van Amsterdam een goed alternatief. Terwijl de warmere maanden ideaal zijn om te fietsen of een boottocht te maken, kan een bezoek in de wintermaanden samenvallen met grachten die bevroren zijn. Hoe u de grachten ook ervaart, u zult betoverd worden.

Ooit begonnen uit praktisch oogpunt, is het tegenwoordig vooral de schoonheid die de grachten van Amsterdam z’n aantrekkingskracht geeft. Dus spring in een boot of pak een fiets. Met 165 grachten heeft u veel om te ontdekken.

Bike and canal Amsterdam