Al het nieuws

Sterrenrestaurants in actie voor Sint Maarten

Op zondag 1 oktober komen ‘s middags in Hotel Okura Amsterdam maar liefst 30 topchefs in actie om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van Sint Maarten na de verwoestende schade die orkaan Irma heeft aangericht. De opbrengst van deze unieke lunch aan de grootste Michelin Chef’s Table van Nederland komt volledig ten goede aan het Rode Kruis. Deelnemende toprestaurants zijn onder andere De Librije, De Lindenhof, Ciel Bleu, Bord’Eau, ’t Nonnetje, Bridges, Vermeer, De Nederlanden en ook de eerste driesterrenchef van Nederland, Cees Helder, heeft toegezegd.

Sint Maarten Chef’s Table
De Nederlandse topgastronomie heeft de handen in een geslagen om een eenmalige unieke lunch te verzorgen onder de naam Sint Maarten Chef’s Table. In de Grand Ballroom van Hotel Okura Amsterdam wordt één grote keuken geplaatst waar 30 Chef’s Tables aan staan. Elke Chef’s Table van 10 personen krijgt een 5-gangenmenu inclusief aperitief, begeleidende wijnen, water en koffie. Het extra bijzondere is dat elke tafel per gang een gerecht van een andere sterrenchef krijgt uitgeserveerd. Naast het culinaire aspect is er uiteraard tijdens de lunch een gevarieerd aanbod aan entertainment, vindt er een loterij plaats en worden 3 exclusieve stukken ter veiling aangeboden.

Initiatief
Het initiatief voor de benefietlunch Sint Maarten Chef’s Table is genomen door de top van culinair Nederland. Veel chefs hebben tijdens de afgelopen 10 edities van het gastronomische evenement Fête de la Cuisine op Sint Maarten gekookt en daardoor het eiland, haar bewoners en hun overzeese horecacollega’s leren kennen. Toen het idee voor een benefiet werd geopperd stroomden de aanmeldingen van sterrenchefs uit het hele land dan ook binnen.

Toerisme
Berichten in de media geven aan dat voor deze voor Sint Maarten economische ramp de schade
voorzichtig wordt geschat op 3 miljard Euro en de wederopbouw jaren gaat duren. De Nederlandse topgastronomie wil met Sint Maarten Chef’s Table niet alleen een bijdrage leveren, maar ook de aandacht vestigen op het belang van de snelle wederopbouw van de haven, het vliegveld, de hotels en restaurants. Sint Maarten is voor 80 procent afhankelijk van toerisme en alle restaurants en hotels op het eiland zijn of compleet weggevaagd of dusdanig beschadigd dat het nog maanden kan duren voordat ze überhaupt weer operationeel zijn. Pas dan kan het toerisme op Sint Maarten weer op gang komen en zo het merendeel van de inwoners weer voorzien van werk en inkomen. Sint Maarten staat bekend als de culinaire hoofdstad van de Cariben en er wordt zelfs gezegd dat wanneer je een jaar op het eiland verblijft, je nooit twee keer in hetzelfde restaurant hoeft te eten.

Reserveren
Een tafel voor 10 personen kost Euro 3.000,00 (exclusief btw).
Individuele reserveringen kunnen ook gemaakt worden voor Euro 300,00 (exclusief btw) per
persoon. U krijgt dan plek(ken) volgens het zogenaamde Table d’Hôte-principe: aanschuiven bij
andere gasten aan een tafel. 
Tafels kunnen worden gereserveerd via www.sintmaartenchefstable.nl.

De giften en schenkingen aan Sint Maarten Chef’s Table zijn aftrekbaar in de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting door de samenwerking met het Rode Kruis en haar ANBI-status.

Deelnemende restaurants
In slechts 1 week tijd hebben onderstaande restaurants en chefs spontaan hun medewerking
toegezegd:
Cees Helder, eerste driesterrenchef in Nederland als eigenaar/chef-kok van Parkheuvel, Rotterdam
De Librije, 3 Michelinsterren, Zwolle
Bord’Eau (De L’Europe), 2 Michelinsterren, Amsterdam
Ciel Bleu (Hotel Okura Amsterdam), 2 Michelinsterren, Amsterdam
De Lindenhof, 2 Michelinsterren, Giethoorn
’t Nonnetje, 2 Michelinsterren, Harderwijk
Bridges (Sofitel Legend The Grand), 1 Michelinster, Amsterdam
De Bloemenbeek, 1 Michelinster, De Lutte
De Burgemeester, 1 Michelinster, Linschoten
Gerrit Greveling, voormalig eigenaar/chef-kok van Chalet Royal, 1 Michelinster, Den Bosch
Heeren van Harinxma (Bilderberg Landgoed Lauswolt), 1 Michelinster, Beetsterzwaag
Kaatje bij de Sluis, 1 Michelinster, Blokzijl
Kasteel Heemstede, 1 Michelinster, Houten
Het Koetshuis, 1 Michelinster, Bennekom
De Kromme Dissel (Klein Zwitserland), 1 Michelinster, Heelsum
Latour (Grand Hotel Huis ter Duin), 1 Michelinster, Noordwijk aan Zee
Merlet, 1 Michelinster, Schoorl
De Moerbei, 1 Michelinster, Warmond
De Nederlanden, 1 Michelinster, Vreeland
De Pastorie, 1 Michelinster, Kasterlee (België)
Paul van Staveren, voormalig eigenaar/chef-kok Sonoy, 1 Michelinster, Emmeloord
La Rive (Amstel Hotel), Amsterdam
Het Roode Koper, 1 Michelinster, Ermelo
Sense, 1 Michelinster, Den Bosch
Tante Kee, Kaag
Vermeer (NH Babizon Palace), 1 Michelinster, Amsterdam
De Vlindertuin, 1 Michelinster, Zuidlaren
De Vrienden van Jacob (Landgoed Duin en Kruidberg), 1 Michelinster, Santpoort
Wollerich, 1 Michelinster, Sint-Oedenrode
Yamazato (Hotel Okura Amsterdam), 1 Michelinster, Amsterdam
De Zwaan, 1 Michelinster, Etten-Leur


Voor meer informatie, beeldregistratie en interviews tijdens Sint Maarten Chef’s Table kunt u contact opnemen met Carsten Klint via 06-52421130 of carsten@klint.nl

Meer informatie over het reserveren van een tafel tijdens Sint Maarten Chef’s Table op zondag 1
oktober in Hotel Okura Amsterdam kan via info@sintmaartenchefstable.nl of 088 – 0048199.
Reserveren kan rechtstreeks via www.sintmaartenchefstable.nl.

Berichten