Al het nieuws

Lars Drost van Ciel Bleu wint Nederlandse finale Bocuse d’Or

Lars Drost, chef de partie van Ciel Bleu Restaurant, heeft de finale van Bocuse d’Or Nederland gewonnen. Samen met zijn commis Mike Klaassen van ’t Nonnetje in Harderwijk vertegenwoordigt hij Nederland tijdens de Europese finale die van 10-12 juni 2018 in Turijn plaatsvindt.

Vijf teams van talentvolle jonge chefs streden tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam om de befaamde titel. Bij de prestigieuze wedstrijd gaat het om smaak, presentatie, werkwijze en het omgaan met tijdsdruk. De kookteams werden beoordeeld door de grote sterrenchefs van Nederland, onder leiding van voorzitter Bocuse d’Or Jonnie Boer (Librije***). Lars en Mike wisten de jury te overtuigen met hun stabiliteit. Boer noemde de gerechten van het tweetal het meest stabiel van de vijf teams van de Bocuse d’Or; mooi op smaak, verzorgde borden, goede garing van de producten en het beste in balans.

Opdracht
Het bestuur van de culinaire wedstrijd koos ervoor om groenten dit jaar centraal te stellen met als thema ‘verfijning’. De kooktalenten kregen dan ook een specifieke opdracht mee voor de finale in Rotterdam: boerenduif en saibling verwerken tot gerecht, waarbij 80% van het gerecht uit groenten moest bestaan. De kandidaten hadden 5 uur en 35 minuten de tijd en presenteerden bij de Nederlandse finale acht identiek opgemaakte borden aan de jury. Dit geldt als opmaat naar de 12 borden en presentatie op een schaal die tijdens de Europese finale in Turijn verplicht is.

Europese finale
Lars Drost en Mike Klaassen vertegenwoordigen Nederland tijdens de Europese finale van de Bocuse d’Or die in juni 2018 wordt gehouden in Turijn tijdens de vakbeurs Terra Madre Salone del Gusto. De 11 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden bij de wereldfinale die gehouden wordt tijdens de vakbeurs Sirha in Lyon van januari 2019.

Bocuse d’Or
Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd werd in 1987 door Paul Bocuse in het leven is geroepen. Het vindt om de twee jaar plaats in Lyon en brengt daarbij 24 landen samen over 5 continenten. Elke twee jaar gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Berichten