De historie van Hotel Okura Amsterdam

Het begon allemaal in de jaren 50, met een droom, toen Baron Kishichiro Okura een ideaal hotel wilde bou­wen waar iedereen zich thuis zou voelen. In 1958 legde de Baron de eerste funda­men­ten voor de Taisei Kanko Co., Ltd. (nu genaamd Hotel Okura Co., Ltd.), samen met Iwajiro Noda, Voorzitter Emeritus, en bijgestaan door Torao Aoki, Voorzit­ter. Er werden plannen gesmeed voor een hotel dat de charme van lokale architectuur en gast­vrijheid zou integreren met interna­tionaal erkende operationele princi­pes. Westerse en Oosterse invloeden werden perfect gecom­bi­neerd om elke internatio­nale gast zich thuis te doen voelen in het Okura Tokyo dat werd geopend in 1962.

Tijdens de opening van Hotel Okura Tokyo was de doelstelling om het beste hotel ter wereld te worden. Om dit doel te bereiken had men bepaalde uitgangspunten genaamd de Best ACS; Best Accommodation, Best Cuisine en Best Service. Het eerste uitgangspunt, best accommodation, verwijst naar de faciliteiten van het hotel. De heer Aoki’s idee was om gebouwen met faciliteiten te bouwen die niet snel verouderen. Dit houdt in dagelijks onderhoud en waar nodig investeren in nieuwe systemen en apparatuur. Best cuisine houdt in dat het hotel als gastheer moet zorgen voor hoge kwaliteit cuisine, omdat dit een bepalende indruk geeft aan het gehele hotelproduct. Ten derde, best service, de beste faciliteiten en de beste keuken gaan gepaard met de beste service. De taak van een hotel is dan ook om zijn gasten tevreden te stellen en dit kan dan alleen met top service. Dit werd de basisfilosofie van de toen nog op te zetten keten Okura Hotels & Resorts.

Iwajiro Noda zat vol plannen voor uitbreiding. Hij was geboren in Nagasaki, waar Holland Village is gelegen en waar men zich zeer bewust is van de aloude handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland. Mede daarom had Noda bedacht dat Amsterdam de voorpost zou moeten worden van de uitbreiding in Europa. Hotel Okura Amsterdam opende zijn deuren in 1971 als het eerste Euro­pese hotel en tweede hotel van de bekende Okura-keten, waarvan het hoofdkantoor in Tokyo is gevestigd.

Op 24 september 1971 opende Z.K.H. Prins Claus officieel de deuren van Hotel Okura Amsterdam. Al gauw werd de Okura keten verder uitgebreid met de bouw van het Guam Hotel Okura in 1972 en de uitbreiding van Hotel Okura Tokyo met zijn South Wing, waarmee het totale aantal kamers op 888 kwam. De Hotel Okura Chain werd opgericht. Hoeveel hotels Okura Hotels & Resorts tegenwoordig ook heeft, Hotel Okura Amsterdam is nog steeds het enige hotel in Europa wat het een unieke positie binnen de keten geeft.

Een unieke locatie U vindt het hotel in een woonwijk

In 1971 verscheen er een opmerkelijke toren in Amsterdam Zuid. Hoe kwam dit gebouw met 23 verdiepingen midden in een woonwijk terecht? We nemen u graag even mee terug in de tijd... Tot grote vreugde van de Nederlandse overheid werden in 1969 contracten getekend voor de bouw van een hotel van de Okura-keten in Amsterdam. Het plan was direct naast het Okura hotel een operagebouw te bouwen. Er werden vier architecten gekozen: twee Japanners en twee Nederlanders.

Een prachtig complex
Het gebouw zou een prachtig complex worden van een opera met een hotel van de allerhoogste kwaliteit. Er zouden twee aparte gebouwen komen, met daartussen een verbinding, zodra ook het muziektheater af was. Er werden veel kostbare aanpassingen gemaakt ten bate van die opera. Zo kwam er een ondergrondse parkeergarage en werd het gebouw de hoogte in gedwongen. Het Hotel Okura moest een toren worden, omdat een operagebouw, vanwege de theatertechnische eisen, per definitie een zware kolos is. Een toren is daarnaast een vrolijk hoogtepunt.

Wat er toen gebeurde?
Tegenwoordig ziet deze locatie er helemaal anders uit dan gepland in 1969. Het was meteen al duidelijk dat er wel enig verschil was in de financiering van de twee gebouwen. Over de budgetten voor de opera zou men nog jaren debatteren. Daarom liet de bouw nog even op zich wachten, terwijl de bouw van het Okura direct begon. Uiteindelijk is die opera er nooit gekomen; het bestemmingsplan van het verwachte culturele centrum werd veranderd. In plaats van het muziektheater staan er nu een bejaardentehuis, een kinderboerderij, een jeugdcentrum en een sportcentrum, die niet hoger zijn dan andere gebouwen in de omgeving. De toren van het Okura schiet onverwacht uit de bebouwing omhoog. Een fantastisch voordeel is het panorama. Vanaf Ciel Bleu Restaurant, de Twenty Third Bar, The Suite en vele andere kamers heeft men een spectaculair uitzicht over heel Amsterdam. De LED-verlichting op het dak van het hotel - de belichaming van een barometer - voorzien de toren van een nog prominentere positie in de skyline van Amsterdam.