Teppanyaki bij u thuis

Terug naar overzicht

‘Teppanyaki’ betekent letterlijk ‘grillen op een ijzeren plaat (teppan = ijzeren plaat, jaki = grillen). In Japan is deze manier de oudste methode van eten koken. Het is uitgevonden doordat er vroeger op een schep boven een open vuur bijvoorbeeld vis werd klaargemaakt. Dit is uiteindelijk uitgegroeid naar de teppan grill die we vandaag de dag kennen. De laatste tien jaar hebben de teppanyaki restaurants meer bekendheid gecreëerd en zij ze enorm populair geworden. The Sazanka chefs willen daarom graag een heerlijk Japans grill recept met u delen. Probeer het eens uit en ontdek de magie van teppanyaki in uw eigen keuken. 

Wagyu-steak met groenten

4 Wagyu steaks (á 200g)
200 g taugé
120 g Chinese broccoli
7 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
Peper en zout
Knoflook-sojasaus
Brandy om te flamberen

Voordat u begint

De wagyu-steaks dienen minstens een halfuur op kamertemperatuur te rusten alvorens u ze bereidt. Stel dat de wagyu-steak niet verkrijgbaar is, kunt u ook gebruik maken van een goede kwaliteit biefstuk.

Tips

Geadviseerd wordt om tijdens het koken gebruik te maken van zonnebloemolie. Gebruik geen olijfolie – deze is te vluchtig en heeft een té uitgesproken smaak. De bakplaat dient voor gebruik altijd met een beetje olie ingewreven te worden. 

Dit gerecht vraagt om een eikenhouten droge wijn; volle, zachte, warme en kruidige tonen (kaneel, kruidnagel). Bijvoorbeeld een glas Nine Popes, Ch. Milton, Barossa Valley, South Australia complementeert de smaak van de wagyu steak.

Bereiding

1. Bak de Chinese broccoli en de taugé samen al omscheppend met een spatel in een laagje olie op de teppanbakplaat op hoge temperatuur. Schuif de taugé na enkele seconden naar een kouder gedeelte van de bakplaat. Dek de Chinese broccoli af met een cloche en stoom hem op matige tot hoge temperatuur.
2. Bak de in dunne plakjes gesneden knoflook in een laagje olie op matige temperatuur tot de knoflook krokant en goudbruin is. Let op dat de knoflook niet verbrandt. Neem de knoflook uit de olie en schuif naar de zijkant. 
3. Snijd tijdens het bakken de vetrandjes van de wagyu-steaks en snijd ze, terwijl ze op de bakplaat liggen, in piepkleine blokjes (kleiner dan 5 mm doorsnee). Bak ze op hoge temperatuur krokant. Schuif ze naar de zijkant en houd warm. Veeg het overtollige bakvet weg. Besprenkel de blokjes vlak voor het serveren met een beetje knoflook-sojasaus. 
4. Bak de Wagyu-steak op hoge temperatuur in de overgebleven olie, schroei daarbij slechts één zijde dicht en bestrooi met peper en zout. 
5. Keer de wagyu-steaks als ze aan de onderzijde krokant en bruin zijn. Verwarm, wanneer de steaks aan beide zijden krokant en bruin zijn, een beetje brandy in een sauspan en flambeer de steaks. 
6. Snijd de Wagyu-steak in blokjes en serveer ze met de groenten, de krokant gebakken wagyu-vetblokjes en de knoflook.