Tien jaar ambitie

De culinaire reis van Onno Kokmeijer en Arjan Speelman in Ciel Bleu Restaurant begon zo’n tien jaar geleden. Toen Onno gevraagd werd de leiding te nemen over het restaurant wist hij meteen dat hij Arjan als tweede man wilde. Hun vriendschap dateert uit hun studententijd, toen zij elkaar bij verschillende stages tegenkwamen en opvolgden. Het wederzijdse respect groeide en ze realiseerden zich dat ze veel van elkaar konden leren. Zo ontstond er een echte vertrouwensband.

Een sterk team
Onno en Arjan bewezen een goed team te vormen. Ook al zijn ze elkaars tegenpolen, ze vullen elkaar perfect aan. Chef the Cuisine Arjan is creatief en richt zich op smaakcombinaties. Executive Chef Onno is praktischer ingesteld, hij kijkt of het haalbaar is om elk gerecht elke avond opnieuw te maken, ook als het spitsuur is. Arjan geeft de grove opzet, Onno verfijnt de gerechten en focust zich op het visuele aspect: denk aan de opmaak van het bord, het servies en de manier van serveren. Doordat Onno en Arjan zo verschillend denken, komen de meest creatieve gerechten tot stand.

Verandering
Sinds hun aanstelling als chefs van Ciel Bleu in 2003 is er veel veranderd. Onno Kokmeijer: “Tien jaar geleden toen Arjan en ik begonnen in het Okura zag het restaurant er totaal anders uit dan nu. Onze ambitie was om het culinaire concept van het voormalig klassieke Franse restaurant te innoveren. De eerste stap in deze richting was het uitbreiden van de menu’s en het vernieuwen van het interieur.” En zo gebeurde. In de zomer van 2007, vlak voordat het restaurant door Michelin bekroond werd met een tweede ster, werd het complete interieur van Ciel Bleu Restaurant gerenoveerd. Zo kwam Kokmeijer’s levenslange droom uit toen de Chef’s Table werd gecreëerd: “Gasten kunnen het ambitieuze keukenteam nu letterlijk in actie zien, wat ons de kans geeft persoonlijke interactie te hebben met onze gasten.”

Culinair concept
Niet alleen het restaurant kreeg een make-over, ook het culinaire concept kreeg een nieuwe impuls. De chefs verruilden de klassieke Franse keuken voor een innovatievere manier van koken. Aangezien veel internationale gasten hun weg vinden naar Ciel Bleu, is het ook belangrijk om op de hoogte te blijven van de culinaire ontwikkelingen buiten Nederland. Daarom reizen Onno en Arjan naar landen zoals Engeland, Spanje, Frankrijk, Italië, Japan, China en de Verenigde Staten om te proeven van de vele verschillende keukens en inspiratie op te doen. Ze brengen samen veel tijd door in de keuken en proberen constant te innoveren en gasten te overweldigen. Maar het zijn niet alleen de gerechten die moeten verrassen; het gaat om de totale beleving. Pasquinel Kolk en Noël Vanwittenbergh zijn verantwoordelijk voor het restaurant. Met veel enthousiasme en flair weten zijn de aandacht te trekken van de gast en hun kennis van het vak te delen. Verrassend, innoverend en een oog voor perfectie vormen daarom de basis van Ciel Bleu.