Tanabata Festival

Terug naar overzicht

Op 7 juli viert men in Japan het Tanabata festival en ook in Hotel Okura Amsterdam laten we dit niet ongestoord voorbij gaan. Het Japanse Tanabata – ook wel sterrenfestival – is één van Japan haar vijf traditionele festivals ”gosekku”. Vroeger zaten dames en heren tegenover elkaar en droegen ze gedichten voor die ze ter plekke schreven. Tegenwoordig schrijft iedereen een wens op en hangt die in een boom. Hoewel de moderne versie van Tanabata per regio verschilt, worden voor dit festival vaak bamboetakken versierd met lange, smalle stroken gekleurd papier en andere kleine versieringen. Bij de ingang van Yamazato Restaurant en Teppanyaki Restaurant Sazanka vindt u ook deze bamboetakken. Op het “Tanzaku-papier” kunt een (liefdes-)wens schrijven en deze ophangen in de hoop dat deze uitkomt.

Tanabata bamboo brunches
Tanabata tree

Tanabata is een traditionele Japanse viering die gebaseerd is op de eeuwenoude volkslegende over het liefdesleven van Orihime en Hikoboshi. Om te voorkomen dat het stel zich volledig in elkaar zou verliezen, besloot de god van de sterren dat 7 juli de enige dag was waarop deze geliefden elkaar mochten ontmoeten.

Geschiedenis

Deze Japanse feestdag/traditie op de zevende dag van de zevende maand (zeven is het getal van geluk) is gebaseerd op een eeuwenoude volkslegende. Volgens deze legende was er lang geleden een god van de sterren met een dochter die Orihime heette. Omdat zij elke dag erg hard werkte, besloot de god zijn dochter te introduceren aan een ander hard werkend persoon, de jonge herder Hikoboshi. Hikoboshi en Orihime werden verliefd en gingen zo in elkaar op, dat ze hun werkzaamheden lieten verwaarlozen. Als straf voor dit slechte gedrag besloot god hen te straffen door hen te scheiden met de “Ama no Kawa” (de ‘rivier’, de Melkweg). Om het liefdesverdriet dat Orihime hierdoor kreeg iets te verzachten, besloot haar vader dat het jonge stel elkaar één keer per jaar mocht ontmoeten. Op de zevende nacht van de zevende maand komen de geliefden weer bij elkaar door een tijdelijke brug van eksters. Als het op deze dag regent, zal volgens de legende de rivier overstromen. Dit zou de ontmoeting belemmeren. Om deze reden bidden de Japanners dat het niet zal regenen op die dag. Dit doen zij door middel van het ophangen van gekleurde wenskaartjes in kleine bamboeboompjes.

Tanabata Festival