Oshogatsu

Terug naar overzicht

vier Nieuwjaar in Japanse stijl

Als een Japans bedrijf in de westerse wereld, ervaren we soms cultuur verschillen. Anders dan westerse mensen vieren de Japanners niet het einde van het oude jaar, maar de focus ligt op het verwelkomen van het nieuwe jaar, genaamd Oshogatsu. In Japan is dit de belangrijkste viering van het jaar en de festiviteiten duren meestal enkele dagen, beginnend net voor 1 januari en variërend van drie dagen tot een week.

Tradities

Een van de populairste activiteiten van de Oshogatsu-vieringen is mochitsuki, of het maken van mochi (rijst cakejes) door speciale kleverige rijst in deeg te verwikkelen. Deze activiteit is erg vermakelijk en het gaat om twee of meer mensen die om beurten op de gekookte rijst slaan met een grote houten hamer.

Symbool van eten

De gedachte achter eten en de elementen van de gerechten zijn altijd heel belangrijk in de authentieke Kaiseki Ryori-keuken. Osechi Ryori is de traditionele, kleurrijke, Japanse Nieuwjaarskeuken die zijn oorsprong vond in de Heian-periode (794 – 1185). Vooral bij Oshogatsu wordt elk gerecht ondergedompled in een symboliek passend bij het nieuwe jaar, zoals een goede gezondheid, vruchtbaarheid, goede oogst, geluk, een lange levensduur, enzovoort.

Geluk en welvaart

Aya Kawamote, Sales Representative: ‘’Oshogatsu is het belangrijkste festival van Japan en bevat veel tradities. Het begin van een nieuw jaar wordt traditioneel gevierd met vrienden en familie. Eten, decoratie, activiteiten en andere tradities zijn elementen die een voorspoedig jaar wensen. Een waardevolle gewoonte in het nieuwe jaar is om elke persoon met wie je spreekt een gelukkig Nieuwjaar te wensen. De uitdrukking om dit te doen is uitgesproken als ‘akemashite omedeto gozaimasu’.’’ Hotel Okura Amsterdam biedt een speciaal Oshogatsu-arrangement om Nieuwjaar te vieren in Japanse stijl.