De beste musea van Amsterdam

Terug naar overzicht

De Nederlandse hoofdstad heeft een breed aanbod aan bijzondere musea. De één nog mooier en indrukwekkender dan de ander. Als u van plan bent om een bezoek te brengen aan Amsterdam, is het belangrijk om van tevoren te bepalen welke musea u niet wilt missen. Hier vindt u een paar suggesties.

Rijksmuseum

Als u slechts de tijd heeft om één museum te bezoeken, dan raden wij het Rijksmuseum aan. Dit is het meest bezochte museum van Amsterdam sinds het begin van de 19e eeuw en één van de mooiste kunstmusea van Nederland. De cultuur en geschiedenis van de stad komen tot uiting in meer dan 1 miljoen kunstwerken. U kunt hier het meest ambitieuze schilderij van Rembrandt, De Nachtwacht, bewonderen.

Rijksmuseum Amsterdam
Stedelijk Museum

Stedelijk Museum

Als hedendaagse kunst u aanspreekt, is het Stedelijk Museum de ideale plek om een middag door te brengen. Het museum werd in 1874 geopend en heeft de grootste collectie moderne en hedendaagse kunst van Amsterdam. De oudste stukken in de verzameling dateren uit 1870 en de 90.000 kunstwerken vertegenwoordigen alle belangrijke stromingen van kunst en design uit de 20e en 21e eeuw.

Van Gogh Museum

Van Gogh is één van ’s werelds meest geliefde kunstenaars en het Van Gogh Museum in Amsterdam herbergt de grootste verzameling van zijn werken ter wereld. Tweehonderd schilderijen en meer dan 1.000 tekeningen en brieven bevinden zich binnen deze muren. De kamers zijn chronologisch gerangschikt, zodat bezoekers het pad van het leven en de carrière van hem kunnen volgen. Het museum bezit ook werken van andere kunstenaars – Van Gogh’s voorgangers, tijdgenoten, vrienden en degenen die door hem zijn geïnspireerd.

Van Gogh Museum
Anne Frank House

Anne Frank Huis

Bijna iedereen kent het tragische verhaal van het jonge joodse meisje dat zich, samen met haar familie, in verborgen kamers schuilhield voor de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze schreef haar ervaringen op van 1942 tot 1944. Haar dagboek is door miljoenen over de hele wereld gelezen. Het 17e-eeuwse grachtenpand in Amsterdam, waar ze haar aangrijpende dagboek schreef, werd in 1960 geopend als museum. Voor velen is een bezoek aan het Anne Frank Huis en vooral het achterhuis waar de familie zich twee jaar verscholen heeft, een diep ontroerende ervaring.

Hermitage Amsterdam

De Hermitage werd in 2009 geopend en herbergt twee permanente tentoonstellingen. Daarnaast worden er ook tijdelijke tentoonstellingen tentoongesteld, die zijn geleend van de Hermitage in St. Petersburg. De tijdelijke tentoonstellingen veranderen ongeveer ieder half jaar.

BGL-Partnerdeal-20160424-Hermitage
FOAM Museum

FOAM

FOAM (fotografiemuseum Amsterdam) werd geopend in 2001. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een museum voor fotografie, maar ook video en multimedia. Het werk van bekende fotografen staat naast dat van jonge en opkomende fotografen. Displays worden om de twee tot vier maanden gewisseld.

Rembrandthuis Museum

Één van de beroemdste inheemse zonen van Nederland woonde en werkte in dit huis van 1639 tot 1656. Het Rembrandt Huis Museum is volledig gerenoveerd en opnieuw gebouwd om te laten zien hoe het eruit zag toen de Nederlandse meester hier destijds woonde. De tentoongestelde werken omvatten etsen en verzamelde items uit de hele wereld van de kunstenaar.

The Rembrandt House Museum

Er zijn heel veel musea in Amsterdam te vinden. Mocht u er geen genoeg van kunnen krijgen, dan kunt u ook een bezoek brengen aan het Kaasmuseum, het Tulpenmuseum, het Scheepsvaartmuseum, het Museum Ons Lieve Heer op Solder of het EYE Filmmuseum bezoeken.