Meisjesdag – Hina no Sekku

Terug naar overzicht

Nergens ter wereld zijn tradities en symboliek zo verweven in het dagelijks leven als in Japan. Japanners beginnen hun voorbereidingen op iedere feestdag ruim van tevoren en besteden aandacht aan alle kleine details. De derde dag van de derde maand is een festival waar dit een goed voorbeeld van is. Ieder jaar op 3 maart wordt Hina-matsuri (meisjesdag) gevierd, het Japanse poppenfestival voor meisjes. Het evenement staat ook bekend als perzikbloesemfestival, omdat de perzik rond deze tijd begint te groeien. Traditioneel worden op deze dag de zogenaamde Hina poppen tentoongesteld en decoreert men daarmee het huis in Japan. De poppen zijn bedoeld om meisjes een gezonde groei en geluk te wensen.

Traditie van meisjesdag

Het is traditie om als ouders of grootouders van een pasgeboren babymeisje een set Hina poppen te kopen of als ze deze al in bezit hebben, deze generatie op generatie over te dragen. De Hina poppen moeten na het festival wel zo snel mogelijk worden weggelegd, anders zal het meisje het komende jaar niet in het huwelijk treden.

“Hina-dolls”

Deze poppen zijn gekleed in oude hofkostuums uit de Heian-periode (794 – 1191). Een gebruikelijk setje Hina-poppen bestaat uit minstens 12 poppen. De meest gewaardeerde poppen zijn de Dairi-sama, die de keizer en keizerin voorstellen in zijden hofkostuums. Zij worden vergezeld door twee ministers, drie hofdames en vijf hofmuzikanten. Alle poppen worden getoond op een met rood tapijt beklede reeks treden. Het keizerlijke koppel neemt de bovenste trede met hofdames in beslag, schalen en gerechten bezetten de tweede trede en de overige poppen bevinden zich op de lagere treden. Er worden ook Hishi-mochi (diamantvormige rijstcakejes) op de stand gezet die roze, wit en groen zijn gekleurd om perzikbloesem, sneeuw en nieuwe groei te representeren.