International Women’s Day: in gesprek met onze deputy general manager Femke Groeneveld-Weller

Terug naar overzicht

Bij Hotel Okura Amsterdam willen we de volgende generatie vooraanstaande vrouwelijke hoteliers inspireren en ontwikkelen.

We staan stil bij International Women’s Day en gaan in gesprek met deputy general manager Femke Groeneveld-Weller van Hotel Okura Amsterdam.

Femke: “Ik vraag me soms af… Heb ik geluk gehad? Ik denk dat het antwoord hierop ‘ja’ is.”

Dit is mijn verhaal

Ik ben opgegroeid in een heel klein boerendorp in een veilige, warme en liefdevolle familie die me van jongs af aan heeft gesteund en uitgedaagd.

Terugkijkend op mijn jeugd, denk ik dat ik mijn eerste “uitdaging” heb ondervonden op de middelbare school. Mijn natuurkundeleraar gaf aan dat ik niet moest kiezen voor een exact pakket met natuurkunde, wiskunde en scheikunde. “Dit is niet voor meiden”, vertelde hij. Mijn reactie? Ik koos precies dat afstudeerpakket om hem zijn ongelijk te bewijzen en was toen van plan om dierenarts of zeebioloog te worden.

Uiteindelijk heb ik mijn plannen veranderd en ben ik direct na de middelbare school naar de Verenigde Staten verhuisd. Ik ben teruggekomen naar Nederland om hotelmanagement te studeren om vervolgens na mijn afstuderen voor 22 jaar in het buitenland te werken. Ik heb mijn carrière kunnen opbouwen in New York, Curacao, Bahrein, Puerto-Rico en Miami. Ik voel me bevoorrecht dat ik van verschillende culturen heb geleerd, maar hoop ook dat ik een stempel heb gedrukt op de plekken waar ik heb gewerkt. Plekken waar ik andere realiteiten heb ervaren over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Ik ben dankbaar voor de vele kansen die ik in mijn leven heb gekregen en ik ben dankbaar dat mijn moeder, mijn oma en mijn jongere zus geweldige vrouwelijke rolmodellen en een inspiratie voor mij zijn. Tegelijkertijd besef ik dat niet iedereen zoveel geluk heeft, dus probeer ik mijn bijdrage te leveren op een kleine maar persoonlijke schaal.

Ik wil jonge vrouwen inspireren om toonaangevende hoteliers te worden door hen te ondersteunen, te coachen en uit te dagen om de beste versie van zichzelf te zijn. Ik geloof dat vrouwen sterke leiders zijn, vooral omdat ze zelfbewust zijn en een sterk aanpassingsvermogen hebben in een steeds veranderende wereld. Maar tegelijkertijd vind ik het moeilijk om een uitspraak te doen over vrouwen in algemene zin. Het is de diversiteit van mensen (vrouwen en mannen) die telt. Het is de mix van karakters, talenten en kwaliteiten die het verschil maken en het succes van het team bepalen. Samen maken we deze wereld een mooiere plek om te wonen en werken.

Femke Groeneveld Weller