Eten met stokjes

Terug naar overzicht

De oorsprong van stokjes

Eetstokjes komen oorspronkelijk uit China en zijn in de 7de eeuw geïntroduceerd in de Japanse cultuur, waar ze hashi worden genoemd. In de Yayoi-periode werden eetstokjes gemaakt van een bamboestok die werd gebogen in een pincetachtige vorm. Later werden twee aparte eetstokjes gebruikt, net zoals we de eetstokjes nu de dag kennen.

30% van de wereldbevolking, met het grootste aandeel in Azië, maakt gebruik van eetstokjes. Toch maken mensen in Azië allemaal op hun eigen manier gebruik van stokjes. Japanners leggen de stokjes horizontaal en niet verticaal zoals in China, omdat Japanners geloven dat stokjes een middel zijn om samen te eten met god. Voor dat zij aan hun maaltijd beginnen zeggen ze ‘’itadakimasu’’ wat ‘’bedankt voor het eten’’ betekent. Ook is het een blijk van waardering voor alles wat ervoor heeft gezorgd dat het eten er is, van de boer die heeft geholpen met het verbouwen van de producten tot de persoon die het eten serveert. Het is daarom ook niet beleefd om met handen te eten. Chinezen hebben ook nog een lepel naast hun stokjes liggen, deze wordt gebruikt voor de soep of de rijst. Japanners gebruiken geen lepel, omdat het gewoonlijk is om op de grond te zitten en een kommetje wordt gebruikt, zodat de soep direct vanuit het kommetje genuttigd kan worden.

Hoe eet u met stokjes

Sushi eten met stokjes vraagt om wat techniek, doorzettingsvermogen en veel oefening. Wanneer u de techniek eenmaal onder de knie heeft, zult u merken dat de stokjes een natuurlijke verlenging van de duim en wijsvinger zijn die u gebruikt om de sushi op te pakken. Om nog meer als een vakkundig stokjes-eter uit te zien is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de culturele do’s en don’ts. In Yamazato weten we dat niet iedere gast even bekend is met deze Japanse eetgewoontes, dus wees niet bang om fouten te maken. Hieronder vindt u wat richtlijnen om u een handje te helpen bij het aanpassen aan de Japanse tafelmanieren.

The do’s and dont’s

The do’s

Om de sushi op te pakken gebruikt u beide stokjes. Wanneer u de sushi in de sojasaus wilt dippen, dip dan uitsluitend de vis licht in de saus en niet de rijst. Bijt de sushi niet half af, maar stop de gehele sushi in uw mond en laat de vis als eerste uw tong raken. Gebruik het stompe uiteinde van de stokjes bij het pakken van eten van een bord dat met anderen gedeeld wordt. Wanneer u de stokjes niet gebruikt, plaatst u de smalle, ronde uiteinden van de stokjes op de kleine keramische houder.

The don’ts

Het wrijven van de stokjes tegen elkaar wordt als onbeschoft bevonden. Het is te vergelijken met iemand die zijn lepel met een servet poetst voordat hij gaat eten, alsof de stokjes dus niet schoon zijn. Men hoort de wasabi niet door de sojasaus te roeren en er een soepje van te maken. De sushi chefs hebben de juiste hoeveelheid wasabi al toegevoegd aan de sushi, dus wanneer u nog meer wasabi wilt doet u dit direct op de sushi.

Gewoontes om te onthouden

Een aantal Japanse tips die van pas kunnen komen wanneer u met stokjes eet:

  • Gebruik uw stokjes nooit om eten van iemand anders zijn stokjes over te nemen.
  • Raak niet onnodig eten aan met uw stokjes wanneer u het niet eet.
  • Wijs naar niemand met uw stokjes.
  • Gebruik uw stokjes niet om een bord of schaal naar u toe te schuiven.
  • Schep geen eten op met stokjes alsof het een lepel is.
  • Spies geen eten aan uw stokjes.
  • Leg uw stokjes niet verticaal, maar horizontaal neer naast uw bord.
  • Leg uw stokjes alleen over uw bord of schaal wanneer u aan wilt geven klaar te zijn met eten.