De traditie van de Bento box

Terwijl de Nederlanders gewend zijn een broodje kaas te eten tijden de lunch, hebben de Japanners een hele indrukwekkende lunch, kijk alleen al naar de presentatie ervan. De Bento box is een traditionele Japanse lunchbox met vakken die soms verschillen van hoogte om de hapjes van elkaar te scheiden.

Smakelijke presentatie
Omdat de Bento box een gezonde en gebalanceerde lunch bevat is het ideaal om mee naar school of werk te nemen. De box presenteert een complete lunch op de meest smakelijke manier. Japanse moeders lijken er zelfs een competitie van te maken om de Bento box zo origineel en creatief mogelijk te vullen. Een traditionele Bento bevat rijst, vis of vlees en gekookte of gemarineerde groente. Yamazato biedt de traditionele Shokado Bento box aan die Japanse ‘Hassun’ delicatessen bevat, ‘Tsukuri’ plakken rauwe vis, ‘Tempura’ gefrituurde garnalen, vis en groente en ‘Shiizakana’ gegrilde ossenhaas met Wafu-saus. De Shokado box wordt geserveerd met Japanse rijst, Miso soep en een dessert.

De traditie van de Bento box
De Japanners gebruiken de Bento boxen al eeuwen. Van origine stamt de Bento box terug naar de Kamakura periode (1185-1333), die de ontwikkeling van de hoshi-ii  zag, wat letterlijk ‘gedroogde maaltijd’ betekent. Dit bestond uit gedroogde rijst verpakt in een zakje wat gehydrateerd moest worden met heet of koud water. Hoshi-ii werd door Japanners gebruikt die hun huis verlieten om te vissen of in de velden te werken. Gedurende de Azuchi-Momoyama periode (1603-1868) werden de gelakte houten boxen geïntroduceerd die vaak werden gebruikt tijdens theefeestjes en hanami, de viering van de kersenbloesem. In de welvarende Edo periode (1603-1868) werden de boxen geraffineerder en werden ze gevuld met lekkernij meegenomen tijdens excursies en naar het theater. De Japanners bereiden de Bento box thuis met grote zorg voor zodat de juiste mix van verschillende smaken gepresenteerd wordt.